Rozwiąż nierówność: |(x^2-1)*(x^2-4)|≤0
beata: Proszę pomózcie mi

!
Rozwiąż nierówność: |(x
2−1)*(x
2−4)|≤0
19 sty 20:34
tim: Pamiętaj, że zawsze:
|x| ≥ 0
19 sty 20:36
beata: To wiem
19 sty 20:37
beata: Doszłam do tego momentu: |x
4−5x
2+4|=0 i co dalej

19 sty 20:37
sc: proponuję powrót do postaci(x2−1)(x2−4)=0 i gotowe
19 sty 20:43
beata: Proszę pomóżcie, jaki następny krok należy wykonać

19 sty 20:43
sc: (x−1)(x+1)(x−2)(x+2)=0
i każdy z czynników do 0
rozwiązaniem będą 4 liczby
19 sty 20:45
beata: sc więc x=1 lub −1 oraz x=2 lub −2

19 sty 20:46
sc: tak
19 sty 20:46
Bogdan:
Nie ma potrzeby wymnażać wyrażeń pod wartością bezwzględną. Proszę odpowiedzieć
na pytanie: kiedy wartość bezwzględna jest mniejsza lub równa zero?
Poprawna odpowiedź na to pytanie jest kluczem do rozwiązania zadania.
19 sty 20:47
beata: Dzięki sc
19 sty 20:47
sc: proszę
19 sty 20:48
beata: Prawda Bogdan

! Dzięki
19 sty 20:49