Z
Opos: Oblicz pole obszaru ograniczonego łukami paraboli y2=2x i okręgu x2+y2−4x=0. Proszę o
wyjaśnienie tego zadania, jak powinno się je rozwiązać za pomocą całek oznaczonych.
12 mar 18:42
Janek191:
![rysunek](rys/130393.png)
(x − 2)
2 − 4 + y
2 = 0
( x − 2)
2 + y
2 = 2
2
2
P = 2 ∫ [
√ 4 −(x −2)2 −
√2x] dx =
0
12 mar 18:51
Opos: | 1 | |
Dzięki wielkie, a jak będzie z obszarem wspólnym 2 parabol i prostej ? tj. y=x2, y= |
| x2, |
| 2 | |
y=3x. Oblicz pole wspólnego obszaru ograniczonego tymi krzywymi.
12 mar 18:54
Opos:
12 mar 19:16
Janek191:
12 mar 19:19
Janek191:
Znajdź punkty wspólne krzywych z prostą.
12 mar 19:20
Opos: x=0 i x=3 oraz x=6
12 mar 19:28
Opos: Tylko nie wiem jak ująć to w całkę.
12 mar 19:29
Janek191:
3 6 6
P = ∫ x2 dx + 3 ∫ x dx − 0,5 ∫ x2 dx =
0 3 0
12 mar 19:32
Opos: Dziękuję bardzo
12 mar 19:54