ostrosłup
nowy1: Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego wynosi 150cm2 ,
a pole równoległego do niej przekroju jest równe 24cm 2.
Odległość między płaszczyzna podstawy ostrosłupa a płaszczyzna przekroju jest równa 36cm.
Oblicz objętość tej bryły.
k=52
x wysokość małego ostrosłupa
36+xx=52
x wychodzi 24
to h=24+36=60
V=13*150*60=3003cm3
Czy dobrze obliczyłem?
nie mam odpowiedzi
12 mar 18:37
Janek191:
Raczej 36 + x
12 mar 18:39
nowy1: 36+x=60
12 mar 18:43
nowy1: tam w odpowiedzi pomyliłem się powinno być 3000 cm3
12 mar 18:46
nowy1: proszę o sprawdzenie moich obliczeń
12 mar 19:03
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp*h = |
| *150*60 = 3000 |
| | 3 | | 3 | |
12 mar 19:08
nowy1: Dziekuję
12 mar 19:12