Planimetria
Dominik: Dwa kąty trójkąta wpisanego w okrąg o promieniu 10 mają miary 30 i 45st. Ile wynosi wysokość
tego trójkąta?
Wyszło mi 5√2. Dobrze?
12 mar 18:00
Dominik: Pomocy!
12 mar 18:10
Janek191:
![rysunek](rys/130390.png)
P = 0,5*( r
2*sin 60
o + r
2 *sin 90
o + r
2* sin 210
o) =
= 0,5 *100*( 0,5
√3 + 1 − 0,5) = 50*( 0,5
√3 + 0,5) = 25*(
√3 + 1)
a = 10
√2
więc
0,5*10
√2h = 25*(
√3 + 1) / : 5
√2
=============
12 mar 18:15
===:
wpisuje takie swoje wymysły. Każdy trójkąt ma trzy wysokości
12 mar 18:22
Dominik: Dziękuję!
Mogłbyś jeszcze rozwiązać to:
Bok prostokąta ma długość 24 a jego przekatna ma dlugosc 26. przekatna dzieli prostokąt na dwa
trojkaty w które wpisujemy okrag. Oblicz odleglosc miedzy srodkami tych okregow.
Wyszlo mi √260.
12 mar 18:23
Janek191:
![rysunek](rys/130391.png)
L = 60
P = 120
2 P = L*r
240 = 60 r
r = 4
więc
d
2 = 16
2 + 2
2 = 256 + 4 = 260
d =
√260
========
12 mar 18:31
Dominik: Obiecuje, ostatnie pytanie
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Mam zadanie na dowód, że 3 punkty są współliniowe. Jakie warunki
muszą spełniać aby faktycznie być współliniowe(2 punkty na okręgu+środek)?
12 mar 18:36
Antonni: 3 punkty sa wspolniowe jesli leza na jednej prostej
12 mar 18:39
Dominik: Ech, to wiem ;−;
12 mar 18:42
Janek191:
Napisz porządnie treść zadania.
12 mar 18:43
Antonni: To czego potrzeba do szczescia jeszcze ?
12 mar 18:44
Dominik: Na czworokącie ABCD opisano okrag. Dwusieczna kata BAD przecina okrag w punkcie K, zas
dwusieczna kata BCD przecina okrag w punkcji L. Wykaz ze punkty KLO sa wspolliniowe
12 mar 18:45
Dominik: Rozwiazania
12 mar 18:46
Eta:
![rysunek](rys/130407.png)
Ja rysunek
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Ty odpowiedni komentarz i po bólu
Podpowiedź
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
1/ z warunku wpisania czworokąta w okrąg
2α+2β=180
o ⇒ α+β=90
o
2/ zauważ kąty wpisane oparte na tym samym łuku
3/ zatem trójkąt KLB jest prostokątny bo ............
4/ teza .......
12 mar 19:52