Ryby
jan: Liczba ryb w stawie hodowlanym jest opisana za pomocą równania xn+1=2xn−90, gdzie xn
oznacza liczbę ryb w n−tym roku. Ile ryb będzie w stawie w czwartym roku hodowli, jeśli w
pierwszym roku było 100 ryb ?
12 mar 17:57
Pytający:
x1=100
x2=2*100−90=110
x3=2*110−90=130
x4=2*130−90=170
12 mar 18:00
Mariusz:
x
n=2x
n−1−90
X(t)=∑x
nt
n
∑
n=2∞x
nt
n=∑
n=2∞2x
n−1t
n−∑
n=2∞90t
n
| | 90t2 | |
∑n=1∞xntn−100t=2t∑n=2∞xn−1tn−1− |
| |
| | 1−t | |
| | 90t2 | |
∑n=1∞xntn−100t=2t∑n=1∞xntn− |
| |
| | 1−t | |
| | 90t2 | |
(1−2t)∑n=1∞xntn=100t− |
| |
| | 1−t | |
| | 100t | | 90t2 | |
∑n=1∞xntn= |
| − |
| |
| | 1−2t | | (1−t)(1−2t) | |
| | 100t | | 90t((1−t)−(1−2t)) | |
∑n=1∞xntn= |
| − |
| |
| | 1−2t | | (1−t)(1−2t) | |
| | 100t | | 90t | | 90t | |
∑n=1∞xntn= |
| − |
| + |
| |
| | 1−2t | | 1−2t | | 1−t | |
| | 2t | | 90t | |
∑n=1∞xntn=5 |
| + |
| |
| | 1−2t | | 1−t | |
X(t)=5∑
n=1∞2
nt
n+90∑
n=1∞t
n
a
n=5*2
n+90
13 mar 06:44