pole
mat1510: plakat ma powierzchnię 3264, a wraz z ramką ma wymiary 80x. Szerokośc ramki wynosi ?
12 mar 17:32
Janek191:
80 x ?
12 mar 17:55
jan: *80x60
12 mar 17:57
mat1510 : jan dobrze mówi
![emotka](emots/1/mruga.gif)
80X60 jakoś zapomniałem napisać
12 mar 17:58
Pytający:
a,b,d>0
⎧ | ab=3264 | |
⎨ | a+d=80 ⇒ a=80−d ⇒ d<80 |
|
⎩ | b+d=60 ⇒ b=60−d ⇒ d<60 | |
(80−d)(60−d)=3264
d
2−140d+1536=0
Δ=13456
Szerokość ramki wynosi 12.
12 mar 18:47
mat1510 : nie ma takiej odpowiedzi a)5 b)5,5 c)6 d)8 cm.
12 mar 19:58
Pytający:
Mój błąd, a+d=80, b+d=60 ⇒ d=2*szerokośćRamki
| 12 | |
Zatem szerokość ramki to |
| =6. |
| 2 | |
12 mar 21:19