Skala
Cezary: Wieża Eiffla ma wysokość 324 m, a na jej budowę zużyto 7300t stali. Ile kilogramów powinien
ważyć wierny model tej wieży mający 20 cm.
| 20 cm | | x | |
| = |
| |
| 3240000 cm | | 7300 t | |
Nie wiem czy dobrze
12 mar 17:25
'Leszek: Dobrze napisana proporcja ,wystarczy obliczyc !
12 mar 17:29
Antonni: Nie jest dobrze
324m= 32400cm 1m=100cm
12 mar 17:31
Cezary: Ok, tylko że wynik wychodzi x = 0.0017kg
Co po obliczeniu tej proporcji nie wychodzi zupełnie...
12 mar 17:36
Antonni: Wez sie sam zastnow
jak moze taki wyjsc wyik . Przeciez to beda gramy
| | 20*7300 | |
x= |
| ≈4,51t = 4510kg |
| | 32400 | |
12 mar 17:41
Cezary: Ale taki wynik jest w książce podany
0.0017kg (1,7g)
Tak na logikę to jak model który ma 20 cm. ma ważyć 4,5 tony?
12 mar 17:43
Antonni: To zastanow sie czy dobrze napisales zadanie zanim zaczniesz doznac szoku
7300t= 7300000kg bo 1 t=1000kg
Dalej jestes zdziwony ?
12 mar 17:46
Pytający: Zadanie jest dobrze napisane. Podpowiedź: przeskalowaliście jedynie wysokość...
12 mar 17:51
12 mar 17:55
===:
a skala podobieństwa (objętość ... k
3)
12 mar 18:06