kąty na płaszczyźnie
Kasia: Na płaszczyźnie dane są punkty: A = ( 1, 0) , B = (0,0 ) i C = ( − √10,√10 ) . Kąt ABC
jest równy
A) 120
B) 140
C) 150
D) 135
12 mar 16:42
zef: Skorzystaj z tw. cosinusów
12 mar 16:45
Janek191:
![rysunek](rys/130387.png)
I ∡ ABC I = 90
o + 45
o = 135
o
12 mar 16:45
zef: Ewentualnie wyznacz równania ogólne prostych yab i ycb, następnie skorzystaj ze wzoru na
tg∡ pomiędzy dwoma prostymi.
12 mar 16:46
Kasia: nie bardzo rozumiem, mógłby ktoś wytumaczyc?
12 mar 16:46
Janek191:
Prosta CB ma równanie
y = − x
tg α = − 1 ⇒ α = 135o
zatem
I ∡ ABC i = 135o
12 mar 16:50