stereometria
pomocy: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy jest dwa razy dłuższa od wysokości
bryły. Wiedząc, że krawędź boczna ostrosłupa ma długość 10 cm oblicz jego objętość.
Mi wyszło, że d= 10√2
zatem a=10
h= 5√2
Czy jest ktoś w stanie sprawdzić, czy to dobre wyniki?
12 mar 16:20
adam: Dobre.
12 mar 16:34
Janek191:
![rysunek](rys/130386.png)
Mamy
h
√2 = 10 = 5*2 / ;
√2
h = 5
√2
| 1 | | 1 | | 1 | | 8 | |
V = |
| Pp*h = |
| * 2*( 2 h)2 *h = |
| *8 h3 = |
| *( 5 √2)3 = |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| 8 | | 2000 | |
= |
| *125*2√2 = |
| √2 |
| 3 | | 3 | |
12 mar 16:40
adam: Janek, na pewno dobrze policzyłeś? U mnie wychodzi:
V=(500√2)/3
12 mar 17:57