Prametr
mat1510: x2+(m−1)x+4=0
Dla jakich m równanie ma dwa różne pierwiastki mniejsze od 4 ?
12 mar 16:16
mat1510: Odp m∊(−4:−3)U(5;∞)
12 mar 16:16
Timor i pumba: Δ>0
a*f(4)>0
xw<4
12 mar 16:17
Janek191:
x2 + ( m −1) x + 4 = 0
1) Δ > 0
2) x1 < x2 < 4 ⇒ x2 < 4
12 mar 16:21
Janek191:
Δ = m
2 − 2m + 1 − 16 = m
2 − 2m − 15 > 0
Δ
1 = 4 − 4*1*(−15) = 4 + 60 = 64
| | 2 − 8 | |
m= |
| = − 3 lub m = 5 |
| | 2 | |
m ∊ ( −
∞, − 3) ∪ ( 5, +
∞)
oraz
| 1 − m + √m2 − 2m − 15 | |
| < 4 |
| 2 | |
1 − m +
√m2 − 2m − 15 < 8
√m2 − 2m − 15 < 7 + m
m
2 − 2m − 15 < 49 + 14 m + m
2
− 16 m < 64 / : ( − 16)
m > − 4
Odp. m ∊ ( − 4, − 3) ∪ ( 5, +
∞ )
==========================
12 mar 16:28