Rozwiaz rownanie
Bartek: Prosze o jakieś wskazówki do rozwiązania
![emotka](emots/1/smutny.gif)
Sin(x/2) + cos(x/2) =
√2sin x
12 mar 16:15
karty do gry: sin(x/2) + cos(x/2) = √2 * sin(x/2 + π/4)
12 mar 17:10
Bartek: Dalej nie rozumiem
12 mar 19:09
karty do gry: Podstawiłeś tożsamość do równania ?
12 mar 19:11
Janek191:
sin (0,5 x) + cos (0,5 x) = √2 sin x / : √2
sin 45o sin(0,5 x) + cos 45o *cos (0,5 x) = sin x
cos ( 45o − 0,5 x) = sin x
12 mar 19:16
aneta: pomocy proszę
12 mar 19:17
sylwia : nie rozumie tego zadania
12 mar 19:18
roksana : pomuśćie prosze
12 mar 19:24
karty do gry: Podałem Ci tozsamośc, wystarczy ją podstawić, uprościć a potem rozwiazać równanie :
sin(x/2 + π/4) = sinx
12 mar 19:24
Antonni: Redukcja kąta do 1 oktantu
sin(45o+α)= cos(45o−α)
cos(45o+α)= sin(45o−α)
tg(45o+α)= ctg(45o−α)
ctg(45o+α)= tg(45o−α)
12 mar 19:29
Mila:
| x | | x | |
sin |
| +cos |
| =√2 sinx /:√2 |
| 2 | | 2 | |
√2 | | x | | √2 | | x | |
| sin |
| + |
| cos |
| =sinx |
2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| x | | π | | x | | π | |
sin |
| *cos |
| +cos |
| *sin |
| =sinx |
| 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
Rozwiązuj dalej sam
12 mar 19:57