Graniastosłup prawidłowy czworokątny
pomocy: Będę wdzięczna za pomoc
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątne ścian bocznych wychodzących z jednego
wierzchołka tworzą wraz z przekątną jednej z podstaw trójkąt równoboczny o polu 8
√3 . Oblicz
powierzchnię całkowitą i objętość tej bryły.
12 mar 15:19
pomocy: Jest ktos w stanie spradzic mi wynik?
P=24
V=8
12 mar 15:36
Janek191:
x2 √3 | |
| = 8 √3 ⇒ x2 = 16*2 ⇒ x = 4√2 |
4 | |
więc
a = 4
P
c = 6 a
2 = 6*16 = 96
V = a
3 = 4
3 = 64
12 mar 15:47
pomocy: dlaczego a=4
12 mar 15:52
Janek191:
Bo x = a√2 − długość przekątnej kwadratu ⇒ a = 4
12 mar 15:53
pomocy: i czmeu x2 = 16*2?
jak przeksztalciles wzor ?
12 mar 15:54
pomocy: Ja zrobiłam tak :
x2√3/4 = 8√3
x2√3 = 8√3/4
i wyszło mi x=√2 lub x=−√2
mam problem jak zrobiłeś to, że wyszło 16 i 2, jak to skróciłeś, że nie ma √3 ?
12 mar 16:02
Pytający:
x2√3 | | x2 | |
| = 8√3 ⇒ |
| = 8 ⇒ x2=8*4=32=16*2 |
4 | | 4 | |
12 mar 16:07
Janek191:
x
2 = 8*4 = 32 = 16*2
x =
√16*2 =
√16*
√2= 4
√2
12 mar 16:08