aaa
aaa: oceń wartość logcziną:
dla każdego x ∊ R, istnieje y ∊ R [ x < y ^ ( x2 ≤ y2)]
12 mar 15:01
eH: fałsz, np. dla x=0 i y=0 x nie jest mniejszy od y
12 mar 15:09
aaa: Nie rozumiem dlaczego fałsz, przecież bierzemy sobie tego x=0 i szukamy czy istnieje jakiś y,
który będzie spełniał te warunki, a taki y istnieje (każda liczba dodatnia)
12 mar 15:12
Pytający:
Jeśli ^ oznacza "i", to zdanie jest prawdziwe.
∀x∊ℛ ∃y∊ℛ [x<y ∧ (x2≤y2)]
Dla każdego x wystarczy przyjąć y=|x|+1. Wtedy zachodzi y=|x|+1>x oraz y2=|x|2+2|x|+1≥x2
(równoważne z 2|x|+1≥0).
12 mar 15:14
eH: sorry, źle zinterpretowałem treść
12 mar 15:15