x
Pan X: Udowodnij, że wszystkie trójkąty prostokątne, których długości boków tworzą ciąg arytmetyczny,
są do siebie podobne.
12 mar 14:59
Omikron: Trójkąt którego boki tworzą ciąg arytmetyczny ma boki o długościach: x,x+r,x+2r
Stosuję twierdzenie Pitagorasa, dochodzę do postaci:
x2−2rx−3r2=0
Δ=(4r)2
x1=−r (sprzeczne, bo jeden z boków byłby równy 0)
x2=3r
Boki trójkąta mają więc długości 3r,4r,5r
W każdym takim trójkącie stosunki boków są równe, więc te trójkąty są do siebie podobne.
12 mar 15:14
Pan X: Dziękuję
13 mar 09:37