12 mar 14:32
Jack: pole koła − pole wycinka
no i razy dwa.
12 mar 14:33
Jack: no + dodaj ten trojkat wyciety
12 mar 14:37
askk: dziekuje
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
na najprostsza rzecz nie wpadlem
12 mar 14:42
askk: wlasnie a jak dodac ten wyciety trojkat? jak obliczyc jego pole?
12 mar 14:44
Pytający:
Jeśli środki okręgów to punkty (0,3) i (0,−3), a punkty przecięcia tych okręgów to (3,0) i
(−3,0), to:
| 6*3 | |
PΔ= |
| =9 // podstawa=6, wysokość=3 |
| 2 | |
Albo inaczej − ten trójkąt to dwie połączone połówki kwadratu 3x3 ⇒ P
Δ=3*3=9.
12 mar 15:33