matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczby zespolone
kkkk:
narysuj zbiór Im(z/(i−z))=1
12 mar 14:09
Omikron:
z=x+yi Pomnożę mianownik przez jego sprzężenie.
z
x+yi
x+yi
−(1−y)i−x
=
=
*
=
i−z
i−x−yi
−x+(1−y)i
−(1−y)i−x
−x
2
+y−y
2
−x
=
+
*i
x
2
+(1−y)
2
x
2
+(1−y)
2
A więc częścią urojoną będzie drugi ułamek. Po przemnożeniu stronami przez mianownik (mówię o początkowym równaniu): −x=x
2
+(1−y)
2
x
2
+x+(y−1)
2
=0
1
1
x
2
+x+
+(y−1)
2
=
4
4
1
1
(x+
)
2
+(y−1)
2
=
2
4
1
1
Więc ilustracją graficzną będzie okrąg o środku w punkcie (−
,1) i promieniu
2
2
(o ile nie zrobiłem gdzieś błędu w obliczeniach)
12 mar 14:37
kkkk:
dzieki
12 mar 16:01