ktory wyraz ciagu
Timor i pumba: mam obliczys sume takiego wyrazenia
4+10+......+ (6n+4)
Bedzie to sum ciagu arytmetycznego gdzie
a1=4
r=6
an= 6n+4
jak obliczyc ktory to jest wyraz ciagu (6n+4)?
Reszte dam rade policzyc
12 mar 14:07
Jerzy:
an = a1 + (n − 1)*r
12 mar 14:08
Timor i pumba: 6n+4= 4+(n−1)*6
6n+4= 4+6n−6
6n+4= 6n−2
0=−6
![emotka](emots/1/smutny.gif)
(
12 mar 14:11
Timor i pumba: Cos mi nie wyszlo
12 mar 14:14
Timor i pumba: Moze ktos pomoc ?
12 mar 14:18
Timor i pumba: Nie potrafiles wytlumaczyc ale juz mam to .
12 mar 14:37
Jack: obliczenie ktory to jest wyraz, nazwijmy go "x"
an = a1 + (x−1) * r
6n+4 = 4 + (x−1) * 6
6n = 6x − 6
6x = 6n + 6
x = n + 1
zatem wyrazow jest n+1
12 mar 14:42
Timor i pumba: taki schemat znalazlem wlasnie Jack w innym poscie
Ale dziekuje Ci .
12 mar 15:53
adam: ∑nr=0 (6r + 4) = (n + 1) (3 n + 4)
12 mar 19:03