Skala k
Cezary: Dwa zadania ze skali.
1. O ile procent należy zmniejszyć liniowe rozmiary figury, aby jej pole zmalało dwukrotnie?
2. W jakiej skali należy powiększyć liniowe rozmiary figury, aby jej pole wzrosło dwukrotnie?
Pomoże ktoś z tym jak robić takie zadania?
12 mar 13:32
Jerzy:
Jeżeli podobieństwo figur ma skalę k , to ich pola pozostają w skali k2.
12 mar 13:34
Cezary: Czyli drugie będzie:
k = √2
więc k2 = (√2)2 = 2
Dobrze?
Ale jak z pierwszym z tymi procentami?
12 mar 13:39
Jerzy:
W obydwu przypadkach k = √2
12 mar 13:43
Cezary: Ale odpowiedź do pierwszego to 29,3 % i nie wiem skąd.
12 mar 13:45
Jerzy:
No tak, źle przeczytałem.
| P1 | | 1 | | √2 | |
| = k2 = |
| ⇔ k = |
| ≈ 0,707 |
| P2 | | 2 | | 2 | |
1 − 0,707 ≈ 0,293 ≈ 29,3%
12 mar 13:52
Cezary: Dzięki wielkie
12 mar 13:53