Wyznacz ekstrema funkcji
Zagubiłam się: f(x)=x4−6x2+8x+1
12 mar 13:07
Jerzy:
Policz pochodną.
12 mar 13:07
Jerzy:
![rysunek](rys/130365.png)
A tutaj masz jej wykres.
12 mar 13:10
Zagubiłam się: f'(x)=4x3−12x+8
No i nie wiem jak teraz wyliczyć x
12 mar 13:20
Jerzy:
4x3 − 12x + 8 = 0 ⇔ x3 − 3x + 2 = 0
teraz zauważ,że: x = 1 jest pierwiastkiem tego równania.
12 mar 13:21
Zagubiłam się: Mam zrobić dzielenie wielomianów do pochodnej?
12 mar 13:22
Jerzy:
Tak ....podziel ten wielomian przez : x − 1
12 mar 13:22