matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć pochodne cząstkowe
cichy767:
Obliczyć pochodne cząstkowe fx, fy funkcji f f(x,y)=e
cos x/y
x
1
fx=e
cos x/y
* (cos
)'=e
cos x/y
*
*−sinx
y
y
e
cos x/y
*sinx
=−
y
https://www.wolframalpha.com/input/?i=d%2Fdx+(e%5E(cos+(x%2Fy)))
x
dlaczego przy sin jest
? co zrobiłem źle?
y
12 mar 11:46
Jerzy:
x
cos(x/y) to funkcja złożona, której argumentem jest funkcja g(x) =
y
12 mar 11:58