Mechanika-statyka
Natalia: Na punkt ciała sztywnego działają 3 siły :
F1=300N
F2=150 N
F3=200 N
tworzące z poziomem kąty α=60 stopni , β=45 stopni , γ=30 stopni .
Oblicz wartość siły wypadkowej oraz kąt delta δ jaki tworzy ona z dodatnim kierunkiem osi x.
−−−−−−−−−−−
Przedmiot : Mechanika
Totalnie nie rozumiem jak odczytywać dane , i dokonywać rysunku poglądowego mimo teorii ,którą
nas faszerują na zajęciach.
Szybkie wytłumaczenie na ,,chłopski'' rozum mile widziane i tak krok po kroku objaśnienie
zadania, jeśli mogę prosić.
Z góry dziękuję Wam za pomoc.
12 mar 10:32
'Leszek: Nie napisalas czy sily dzialaja w jednej plaszczyznie ?
12 mar 10:40
Natalia: W zadaniu nie ma nic podanego.
12 mar 10:49
'Leszek: Jezeli sily leza w jednej plaszczyznie np.XY to wykonaj rysunek i oblicz rzuty
sil na osie Y i X , dodaj je i nastepnie oblicz Fw z tw.Pitagorasa
i nastepnie kat δ jaki tworzy Fw z osia X .
12 mar 11:20
Natalia: Ale chyba to przestrzenne układy
12 mar 11:24
'Leszek: Sila jest wektorem wiec musi byc precyzyjnie okreslona , niech autor tego zadania Ci to
wyjasni,
przy tej tresci ktora podalas nie da sie rozwiazac zadania .
12 mar 11:55