granica ciągu nieskończoność przez nieskończoność
DDDDDDD: Witam! Takie zadanko z granic:
granica przy n→∞ z (√4n−3 − √2n+10 .
Przemnożyłam licznik i mianownik przez sumę tych pierwiastków i mam w liczniku 2n − 13,
a w mianowniku √4n − 3 + √2n + 10
(tak sugerują w podręczniku, ale na łatwiejszym przykładzie bo w liczniku wychodzi konkretna
liczba)
A tutaj ∞ przez ∞ . I co dalej ?∞
12 mar 10:00
Janek191:
| 4 n − 3 − (2 n + 10) | | 2 n − 13 | |
an = |
| = |
| = |
| √4 n −3 + √2 n + 10 | | √4 n − 3 + √2 n +10 | |
| 2 − 13n | |
= |
| |
| √4n − 3n2 + √2n + 10n2 | |
więc
| 2 − 0 | |
lim an = [ |
| ] = +∞ |
| 0 + 0 | |
n→
∞
12 mar 10:08
12 mar 10:13
Antonni: Prosze Janek191 wytlumacz dlaczego pod pierwiastkiem dzielisz przez n2?
12 mar 10:16
DDDDDDD: Jeśli cały pierwiastek dzielimy przez n, to wciągamy to n pod pierwiastek
i musi pod pierwiastkiem być n
2 , bo
√n2 = n
Ja mam jednak dodatkowe pytanie co do ostatniego fragmentu.
Przeglądam podręcznik i nigdzie nie mogę znaleźć zasady, że lim 2/0 = +
∞ ![emotka](emots/1/smutny.gif)
Podręcznik z II kl. LO . No niby na logikę mi pasuje, ale wolałabym czarno na białym.
12 mar 10:33
Antonni: OK
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Tylko tez uwazaj bo
√n2= |n|
przy ciagach to nie ma znaczenia ale przy funkcjach tak
12 mar 10:56
DDDDDDD: Zgadza się
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
A co z tą granicą? Jakieś teoretyczne uzasadnienie?
12 mar 11:08
PiErKwadrat : Jest to granica niewłaściwa
12 mar 11:10
Antonni: Pewnie jest ale ja sie w to tak bardzo nie wglebiam
| A | |
Po prostu przyjmuje to do wiadomosci ze [ |
| ]=±∞ |
| 0 | |
12 mar 11:14
DDDDDDD: Mam nadzieję, że jak przy tablicy powiem, że to przecież logiczne jest, to nie każe mi
udowadniać
12 mar 11:18
Antonni: Wedlug mnie lepiej przy tablicy nic nie mow
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Napisz ze to jest rowne tyle .
Pewnie nie bedzie kazal udowadniac w 2 klasie liceum
12 mar 11:24