SUMA CIAGU
beti19: Czwarty wyraz ciągu arytmetycznego (an) jest równy 11 a suma jedenastu początkowych wyrazów
tego ciągu wynosi 187.
a) Oblicz sumę trzydziestu początkowych wyrazów tego ciągu
b) Dla jakiego n liczny a1, a2, a3 tworzą ciąg geometryczny
12 mar 08:23
Antonni: m
e*n=S
n
Mamy n nieparzyste wiec
a
6*11= 187
a
6*11= 187
a
6=17
a
6= a
4+2r
a
6−a
4=2r ⇒r= 3
a
1= a
4−3r= 11−9=2
| 2*a1+(30−1)*3 | |
S30 = |
| *30 = policz |
| 2 | |
B) dla mnie jest niejasne
12 mar 08:45
beti19: a dlaczego liczysz w ten sposób:
a
6*11=187
![](emots/2/pytajnik.gif)
12 mar 09:56
Antonni: Mediana dla n niepatrzystego to wyraz srodkowy
Srodkowym wyrazem jest wyraz a6 (rozpisz sobie , masz wyrazow 11
Suma 11 wrazow wynosi 187 to Sn= 187 i n=11
a6*n=187
12 mar 10:01
beti19: Antonni:
dziękuję za informację ale ja jeszcze na tym etapie w liceum nie jestem,
nie mieliśmy tego pojęcia MEDIANA i stąd moje zdziwienie
nie można tego zadania rozwiązać innym sposobem ?
12 mar 11:16
PiErKwadrat : Pisz ze a1 to a4−3r a2 to a4−2r i tak do 11 i masz równanie
12 mar 11:18