ciągi
cotyniepowiesz98: Mam kilka pytań do ciągów:
1) aby ciąg był arytmetyczny lub geometryczny to r/q muszą być niezależne od n?
2) ciąg monotoniczny nie musi być geometryczny ani arytmetyczny?
3) i zadanie: mam określić monotoniczność ciągu an=(3+6+9+....+3n)/(n+5)
a więc w liczniku użyłam wzoru na sumę ciągu arytmetycznego, potem obliczyłam a(n+1) i odjęłam
od siebie, sprowadzając do wspólnego mianownika
różnica wyszła:
3(n+10)(n+1)/2(n+6)(n+5) n>0, więc cały ułamek >0 , więc ciąg jest rosnący?
Czy ktoś mógłby spr czy to dobrze
12 mar 01:29
Adamm: 1) tak
2) tak
12 mar 01:37
Antonni: Pytanie nr 1 i 2 tak
Teraz pokaz jak wyliczylas sume tego ciagu w liczniku
12 mar 01:38
Adamm: | 3(n+1)(n+2) | | 3n(n+1) | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| 2(n+6) | | 2(n+5) | |
| 3 | | n+2 | | n | | 3(n+1)(n+10) | |
= |
| (n+1)[ |
| − |
| ]= |
| >0 |
| 2 | | n+6 | | n+5 | | 2(n+6)(n+5) | |
ciąg rosnący
12 mar 01:43
cotyniepowiesz98: S=(3+3n)/2 * n= 3n+3n2/2
12 mar 01:45
cotyniepowiesz98: A jeśli ciag w pewnym przedziale maleje, a w pewnym rośnie to mówimy ze nie jest monotoniczny?
I co trzeba zrobić koedy różnica między an i an+1 wyjdzie skomplikowana? ?
12 mar 01:50
Adamm: 1. tak
2. bądź kreatywna
12 mar 01:52
cotyniepowiesz98: Dziękuję za odpowiedzi, dobrej nocy
12 mar 01:53
Adamm: jest taki jeszcze sposób na określanie monotoniczności
jeśli ciąg jest dodatni a
n>0 to jeśli
an+1 | |
| >1 to ciąg jest rosnący |
an | |
| an+1 | |
jeśli |
| =1 to ciąg jest stały |
| an | |
| an+1 | |
jeśli |
| <1 to ciąg jest malejący |
| an | |
12 mar 02:01
cotyniepowiesz98: Czyli przy ciągu stałym musi wyjść an−an+1=0 ?
12 mar 10:10
Antonni: ![emotka](emots/1/tiaaa.gif)
ale a
n+1−a
n =0
12 mar 10:13
cotyniepowiesz98: Taktak, dziękuję
12 mar 19:17