ciągi - pomocy :c
Kames: W ciągu arytmetycznym (an) różnica wyrazów trzeciego i szóstego jest równa −9, a suma tych
wyrazów jest równa 7. Szósty wyraz ciągu (an) jest drugim wyrazem ciągu geometrycznego (bn)
oraz b3=|a2|. Oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów ciągu (bn)
12 mar 01:00
Eta:
a
n : a
3−a
6=−9
a
3+a
6=7
+−−−−−−−−−−−−−−
2a
3=−2 ⇒ a
3= −1 a
6=8 , r=3 a
2= −4
a
n: −7,−4,−1,2,5,8,....
| | 1 | |
bn : b2=8 , b3=4 , q= |
| , b1=16 |
| | 2 | |
b
n: 16, 8, 4, 2, 1, ..........
| | 1−q10 | |
S10= b1* |
| =............. |
| | 1−q | |
dokończ ............
12 mar 01:18
Antonni: {a
3−(a
3+3r)= −9
{a
3+a
3+3r= 7
−3r=−9 to r=3
2a
3+9= 7
a
3= −1
a
6= −1+9= 8=b
2
a
2+r= a
3 to a
2= a
3−r= −1−3=−4
|a
2|=4
b
3= 4
Oblicz b
1 i wzor na sume zastosuj
12 mar 01:20
Kames: dziękuję
12 mar 01:22