Pomoże ktoś z tym zadankiem tak od ,,a" do ,,z"???
Ania: W trójkącie ostrokątnym |𝐴𝐵| = 2, |𝐵𝐶| = 1, sin∠𝐵𝐶𝐴 =2√2/3. Oblicz |𝐴𝐶|.
11 mar 23:30
Adamm:
![rysunek](rys/130354.png)
oblicz cos∡ABC i z tw. Cosinusów wylicz |AC|
(masz sin∡ACB oraz sin∡CAB z tw. Sinusów, policz z tego cos∡ABC)
11 mar 23:37
Ania: nie wiem jak to się liczy bo nigdy tego nie liczyłam
11 mar 23:38
Adamm: biedne dziecko
11 mar 23:40
Ania: wyszło że x
2 = cos alfa ale nie wiem co za cos podstawić bo tam mam sinus
11 mar 23:48
Ania: podpowiesz?
11 mar 23:54
Adamm: cos∡ABC=cos(180o−(∡CAB+∡ACB))=−cos(∡CAB+∡ACB)=
=sin(∡CAB)*sin(∡ACB)−cos(∡CAB)*cos(∡ACB)
liczysz jak powiedziałem
cosinusy z jedynki trygonometrycznej (sin2x+cos2x=1)
dla kątów ostrych cosinusy są dodatnie więc można opuścić kwadrat ze znakiem + i mamy
cosx=√1−sin2x
12 mar 00:03