wielomiany
hexo: Uzasadnij, że dla każdej liczby rzeczywistej n wartość wielomianu w(x) = n4 − 2n3 + n2 jest
liczbą podzielną przez 4.
11 mar 22:48
Adamm: tak nie jest, na pewno nie dla rzeczywistej
11 mar 22:54
Eta:
W(x)= n2(n2−2n+1)= [(n−1)*n]2
kwadrat iloczynu kolejnych liczb jest liczbą podzielną przez 4
11 mar 22:56
Janek191:
W(n) = n2*( n2 − 2 n + 1) = n2*( n − 1)2 = [ (n −1)*n]2
n ∊ℕ1
( n −1)*n − dzieli się przez 2, więc [ ( n −1)*n]2 dzieli się przez 4.
11 mar 22:57
Eta:
dla n=1 mamy 0 −− też jest podzielne przez 4
11 mar 22:57
Janek191:
Czyli n ∊ N0
11 mar 23:01
Eta:
11 mar 23:02