kombinatoryka
sisi:
Zadanie 1
W turnieju tenisowym rozgrywanym systemem każdy z każdym (bez rewanżu) miało brać udział 8
zawodniczek. Niestety, jedna z nich zachorowała. O ile zmniejszyła się liczba zaplanowanych
rozgrywek?
Zadanie 2
Pięć kotów i 6 myszy siedzą w kinie w tym samym rzędzie. Koty siedzą obok siebie. Myszy też
siedzą obok siebie. Ile jest wszystkich możliwych sposobów posadzenia zwierząt w ten sposób?
Zadanie 3
Test składa się z dziesięciu pytań. Do każdego pytania są podane trzy odpowiedzi, spośród
których należy wybrać dokładnie jedną. Na ile sposobów można rozwiązać ten test (niekoniecznie
poprawnie)?
Zadanie 4
Stołówka szkolna ma do zaoferowania 5 rodzajów zup, 6 drugich dań, 4 desery i 10 napojów. Ile
pełnych zestawów obiadowych (tzn. składających się z dwóch dań, deseru i napoju) można
skomponować w tej stołówce?
11 mar 22:44
Jerzy:
Ciekawe zadania.
11 mar 22:45
sisi: Mam jeszcze kilka takich ,,ciekawych " zadań:(
11 mar 22:49
Janek191:
z.1
| 8*7 | | 7*6 | |
N = |
| − |
| = 28 − 21 = 7 |
| 2 | | 2 | |
11 mar 22:52
Janek191:
z.2
N = 2*5 ! * 6 !
11 mar 22:53
sisi: Pomocy....to zdecydowanie nie jest mój ulubiony dział matematyki
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Mam jeszcze takie ,,ciekawe
zadania"
Zadanie 5
Na ile sposobów można ustawić w kolejce do wejścia do 6 panów i 4 panie, jeżeli: a) panowie
są dobrze wychowani i przepuszczają panie przodem? b) panowie nie byli grzeczni i wepchnęli
się przed panie? c) kolejność osób nie zależy od płci?
Zadanie 6
Na ile sposobów można 20 uczniów podzielić na dwie równoliczne drużyny?
Zadanie 7
Na ile sposobów można podzielić 15 uczniów na 3 drużyny, tak aby w I drużynie było siedmioro
uczniów, w II pięcioro, a w III troje?
Zadanie 9
Ile jest parzystych liczb pięciocyfrowych?
Zadanie 10
W sali kinowej jest 300 miejsc. Na ile sposobów może zająć miejsca w pustym kinie 7 widzów,
jeżeli a) każdy z nich siada gdzie chce, b) wszyscy siadają w tym samym rzędzie, jednym z 15 w
tym kinie?
Zadanie 11
Podczas egzaminu student wybiera 4 pytania spośród 6. Na ile sposobów może to zrobić ?
Zadanie 12 Rzucamy 3 razy kostką do gry. Liczbę wyrzuconych oczek zapisujemy jako kolejną
cyfrę liczby trzycyfrowej. Ile można otrzymać takich liczb trzycyfrowych?
Zadanie 13
W pudełku znajduje się 7 kul złotych i 5 srebrnych. Z pudelka losujemy bez zwracania 5 kul.
a) Ile jest możliwych wyników takiego losowania? b) Na ile sposobów można wylosować 3 kule
złote i 2 kule srebrne?
Zadanie 14
W turnieju szachowym rozegrano 66 partii. Ilu było graczy, jeżeli każdy szachista grał z każdym
jeden raz?
Zadanie 15 Przeczytaj rozwiązanie zadania zamieszczone w prostokącie. Następnie na jego
podstawie rozwiąż zadanie: Ile dzielników ma liczba
Zadanie 16
W pudełku jest 50 żarówek, w tym 8 wadliwych. Na ile sposobów można wyjąć z pudełka 4 żarówki,
tak aby wśród nich były co najmniej 3 wadliwe?
11 mar 23:07
Eta:
Skoro "ciekawe" ? ... to rozwiązuj
11 mar 23:08
Jerzy:
Czepiasz się
11 mar 23:11
11 mar 23:22
11 mar 23:23
Eta:
@ Jerzy
Zdrowy jesteś?
11 mar 23:25
Janek191:
z.14
n*(n −1) = 132 = 12*11
n = 12
=====
11 mar 23:25
11 mar 23:29
Jerzy:
Obawiam się, że Ty nie jesteś , albo czegoś nie kumam.
11 mar 23:32
Jerzy:
Eta...sorry, źle odczytałem posty
11 mar 23:35
sisi: Janek191 − wielkie dzieki
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Eta − nie bardzo wiem o co Ci chodzi? Zamiast obrażać, lepiej nic
nie mów....
11 mar 23:36
sisi: Eta...chyba, że tak
11 mar 23:37