trapez
123a: przekątne trapezu ABCD w którym AB || CD przecinają się w punkcie P w ten sposób, że
|AP| = 9 |CP|=3 |DP|=2 |BP|=6 oraz kąt APB=150. Ile wynosi pole trapezu?
11 mar 22:21
Janek191:

Skorzystaj z wzoru na pole Δ:
P = 0,5 a*b*sin α
11 mar 22:29
Eta:
P=24
11 mar 22:30
Antonni:

P= (
√P1+
√P2)
2
gdzie P
1 −pole trojkata APB
P
2 pole trojkata DPC
11 mar 22:35
Eta:

ΔABP∼ΔDPC w skali k=3
| | 1 | | 3 | |
S2= |
| *2*3*sin150o= |
| |
| | 2 | | 2 | |
P(Trapezu)= (k+1)2*S2
11 mar 22:36
Mila:
Wszystkie trapezy dla
Ety
11 mar 23:02