szereg
Asia: Mam do rozwiązania następujące równanie:
11 mar 22:17
Asia: generalnie jest to zadanie ze statystki ale sprowadza się do rozwiązania powyższego równania.
Wiem, że muszę się pozbyć θ aby dobrze wyznaczyć δ(θ) ale nie wiem do końca jak.
11 mar 22:19
Asia: wystąpiła mała pomyłka. powinno być e−nθ
11 mar 22:20
Adamm: na pewno jednym rozwiązaniem jest δ(θ)=θ
ale nigdy nie rozwiązywałem takich równań
11 mar 22:27
Adamm: | | (nθ)k | |
e−nθ*δ(θ)*∑k=0 |
| =θ |
| | k! | |
e
−nθ*δ(θ)*e
nθ=θ
δ(θ)=θ
11 mar 22:33
Asia: Właśnie problem jest w tym, że δ nie może być zależne od θ
11 mar 22:34
Asia: Zadanie brzmi następującą mamy próbę prostą o rozkładzie poissona z parametrem θ>0. Mamy
wyznaczyć NJNW dla g(θ)=θ
11 mar 22:36
Asia: następująco *
11 mar 22:36
Asia: Ok, już chyba wiem ! ale dziękuję za pomoc
11 mar 22:48