Geometria analityczna
Xxx123: Dany jest okrąg o równaniu oraz okrąg o równaniu . Dla jakich wartości parametru
okręgi i mają dokładnie jeden punkt wspólny? Dla znalezionych wartości
parametru wyznacz równanie prostej przecho−dzącej przez środki tych okręgów.
obliczyłem odcinek łączący środki okręgów |S
1 S
2|
wyszedł mi równy:
√9+22
i teraz rozbiłem na dwa przypadki, styczne zewnętrznie i stycznie wewnętrznie.
z pierwszego założenia wyszło mi m = −9/4
natomaist z drugiego miałem dwa przypadki. m=9/4 i delta<0.
dobrze obliczyłem m? nie mam niestety rozwiązań tych zad
11 mar 22:02
Antonni: Wiemy tylko ze mamy okrag o rownaniu i drugi okrag o rownaniu i nic wiecej wiec czego
oczekujesz ?
11 mar 22:09
Xxx123: Dannny jest okrąg o1 o równaniu (x−3)
2 + y
2 = 36 oraz okrąg o2 o równaniu x
2 + (y−m)
2 =
m
2 . Dla jakich wartości parametru
okręgi i mają dokładnie jeden punkt wspólny? Dla znalezionych wartości parametru
wyznacz równanie prostej przecho−dzącej przez środki tych okręgów.
już poprawione
11 mar 22:12
Jerzy: m = 4
11 mar 22:13
Jerzy:
No to teraz wycofuję swój post.
11 mar 22:14
Antonni: Pierwszy okrag S=(3,0) i r=6
Drugi okrag S1=(0,m) i r=m
teraz styczne zewnwtrznie
|SS1|= r1+r2
prosze liczyc
11 mar 22:17
Xxx123: tak też zrobiłem i rozpatrzyłem drugi przypadek jak by był wpisany wewnętrznie

tylko nie
wiem czy
dobre wyniki mi wyszły bo nie mam odp niestety do tych zad
11 mar 22:18
Antonni: dla stycznych zewnetrznie
√9+m2= (6+m) obie strony do potegi drugiej
9+m
2= 36+12m+m
2
−25= 12m
11 mar 22:23