Określ położenie okręgów
Bezmózg: Proszę o bardzo dokładne i zrozumiałe wytłumaczenie zadania:
1. Dane są takie dwa okręgi o(A, r1), o(B, r2), że:
a) r1 = 2, r2 = 3, |AB| = K
b) r1 = k, r2 = k − 1, |AB| = 5
c) r1 = 3, r2 = 2k, |AB| = 4
d) r1 = 5 − k, r2 = k + 1, |AB| = 2.
Określ położenie okręgów, w zależności od parametru k.
11 mar 21:59
11 mar 22:03
11 mar 22:25
Kawior77: Coś ty narobił Bezmózgu oO
11 mar 22:31
Kawior77: Pomóżcie mu, bo nie wytrzymam D:
11 mar 22:33
Adamos: kawior moze sam pomozesz jak taki madry jestes


hmm

?
11 mar 22:35
Pytający:
Drogi Bezmózgu, założenia.
r1,r2>0, |AB|≥0
11 mar 22:36
Bezmózg: Kawior77 pomożesz?
11 mar 22:37
Bezmózg: Dziękuję

panie Pytający
11 mar 22:37
qwww: Dokładnie wyliczasz parametr "k" z danych nierówności. Wynik zapisujesz w postaci przedziału.
Pozdrawiam
qwww
12 mar 12:21
Bezmózg: Dobrze, ale nadal nie rozumiem przykładu c) dla okręgów przecinających się. Co robię nie tak?
|r1−r2|<|AB|<r1+r2 dla r1>0 r2>0 |AB|≥0
|3−2k|<4<3+2k 4<3+2k
3−2k<4 ∧ 3−2k>−4 1/2<k
−2k<1 ∧ −2k>7
k>−1/2 ∧ k<7/2
k∊(1/2,7/2)
12 mar 12:29
qwww: Moim zdaniem jest dobrze. Może inni forumowicze się wypowiedzą
12 mar 12:35
Pytający:

Dobrze Bezmózgu.
|
AB|=4
r1=3
k∊(1/2,7/2) ⇒
r2=2k∊(1,7)
12 mar 13:58
Bezmózg: Dziękuję
12 mar 14:04