Optymalizacja
KML: Objetosc walca wynosi 432π. Wyznacz długosc podstawy takiego walca aby pole całkowite było
najmniejsze i je oblicz
11 mar 21:54
SEKS INSTRUKTOR : V= π * r
2 *h
432π = π * r
2 *h
432 = r
2 *h
Pc = π r
2 *2 + 2 π r *h
| | 432 | |
Pc = π r2 *2 + 2 π r * |
| |
| | r2 | |
| | 432 | |
Pc = π r2 *2 + 2 π * |
| |
| | r | |
liczysz pochodną i z niej minimum. Wprowadź konieczne założenia na r i h
11 mar 22:00
KML: Pochodna mi wychodzi 4πr
2
11 mar 22:04
KML: /r2
11 mar 22:04
KML: AA juz wiem
11 mar 22:07