Stereometria
Matol: Hej
Mamy dany czworościan, który ma dwie krawędzie skośne o długości a oraz pozostałe cztery
krawędzie
o długości b. Oblicz V tego czworościanu.
Chcę to zrobic, umieszczając czworościan w graniastosłupie i odejmując od jego V objętości
trzech
ostrosłupów, które nie są częścią danego czworościanu, ale w połączeniu z nim tworzą
graniastosłup.
Tyle tylko, że mi nie za bardzo to wychodzi. Help
11 mar 21:52
SEKS INSTRUKTOR : Narysuj proszę ten czworościan, bo coś chyba źle interpretujesz to zadanie.
11 mar 21:55
Matol:

Czerwony to czworościan, przerywana to ten graniastosłup, a skośne krawędzie to np. BD
niebieskie i AC zielone
11 mar 22:06
Matol: *skośne krawędzie o długości a, bo pozostałe też są skończe parami,ale mają długosc b
11 mar 22:07
Matol: **skośne nie skoczne >.<
11 mar 22:08
Adamm: czy taka jest odpowiedź?
11 mar 22:12
11 mar 22:15
Matol: Niestety nie wiem jaka jest odpowiedź, zadanie podane przez nauczyciela jako praca domowa z
jego własnego zbioru
11 mar 22:16
Adamm: nie wiem czy takie wpisanie w graniastosłup jest możliwe
ale jeśli tak jest to podstawa jest kwadratem
więc bok podstawy to a/
√2 stąd h=
√b2−a2/2
| | 1 | |
cała objętość to (a/√2)2*h= |
| a2*h |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
odejmując cztery równe czworościany o objętościach |
| * |
| (a/√2)2*h |
| | 3 | | 2 | |
dostajemy to co podałem
ale nie wiem czy to jest ok
11 mar 22:19
Matol: Wydaje się ok, zobaczę jeszcze na lekcji w poniedziałek. Mam jeszcze drugi podpunkt do tego
zadania. Jest to sytuacja kiedy każda para krawędzi skośnych w czworościanie ma różną długosc,
odpowiednio x,y,z. Jak by to wtedy szło, gdyby też włożyc taki czworościan w graniastosłup.
Pytam o ten graniastosłup, bo nauczyciel powiedział, że to jest najlepsza i jedyna metoda na
takie zadanie, gdzie krawędzie czworościanu nie są jednakowej długości, ale właśnie są różne
patrząc na pary krawędzi skośnych.
11 mar 23:11
Mila:

Po odcięciu 4 naroży otrzymamy czworościan spełniający war. zadania.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Vcz.=c2*h−4* |
| *( |
| c2*h)= |
| c2*h |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
h=
√b2−a22
| | 1 | | a | |
Vcz.= |
| *( |
| )2*√b2−a22 |
| | 3 | | √2 | |
12 mar 15:58
Mila:
12 mar 16:08
Matol: Dzieki za doprecyzowanie Mila

W drugim podpunkcie z pitagorasa jak policzylem mamy x
2=a
2+b
2; z
2=a
2+c
2; y
2=b
2+c
2. Z
tego wyszły a=
√z2+x2−y2/2 ; b=
√x2+y2−z2/2 ; c=
√z2+y2−x2/2 ~~ calosc pod
pierwiastkiem jest podzielona przez 2
A z tego Vcz.=abc − 4*1/3*1/2*abc= 1/3*abc.
Brzydkie, ale chyba tak powinno być?
12 mar 18:06
Mila:
Wygląda dobrze.( wczoraj rozwiązywałam z innymi oznaczeniami).
Widzę, że myślący z Ciebie maturzysta
12 mar 18:14
Mila:
Jeśli tak samo postąpisz z wpisaniem czworościanu w sześcian,
to masz ułatwione obliczenia dotyczące czworościanu foremnego.
( w tym obliczenie odległości krawędzi skośnych).
12 mar 18:16
Matol: Heh niestety czas leci nieubłaganie i maturka faktycznie za pasem.
Od czworoscianu foremnego w szescianie właśnie zaczęliśmy na lekcji, a do domu poszły
trudniejsze podpunkty, także dziękuję bardzo za pomoc i miłe słowa

Pozdrowionka
12 mar 18:30
Mila:
12 mar 18:37