.,.,
Pełcio: Witam!

Poszukuję fajnych rozwiązań tego zadania. Ja znam takie z Pitagorasami, ale może ktoś zna/
widzi inne?
Dany jest okrąg o promieniu r. W okręgu tym poprowadzono średnicę i równoległą do niej cięciwę.
Na średnicy tej obrano w odległości a od środka okręgu punkt P. Oblicz sumę kwadratów
odległości punktu P od końców poprowadzonej cięciwy.
11 mar 21:20
Mila:

Dla
Pełcia
W prostokącie ABCD , w którym |BC | = 8 połączono wierzchołek A z punktem E leżącym
na boku DC .
Odcinek ten przeciął przekątną BD w punkcie F.
Wiedząc, że odległość punktu F od boku AD jest równa 4, oraz że |AE | = 10
oblicz długość boku AB prostokąta.
11 mar 23:12
g:

[(r*cosα+a)
2 + (r*sinα)
2] + [(r*cosα−a)
2 + (r*sinα)
2]
11 mar 23:28
Pełcio: g chyba nie rozumiem

Jak tu się wgl podpisuje wierzchołki, zawsze rysuję wierzchołki bo jestem ślepy i nie widzę
gdzie to jest, haha
11 mar 23:49
Pełcio: literki wierzchołków*
11 mar 23:49
Adamm: jak klikasz rysuję, to tam masz wielką literę T
11 mar 23:50
Mila:
Pełcio
1)
Dlaczego uznałeś, że ΔABE jest prostokątny?
2) |DE|=6 − dobrze
3) zauważ, że czworokąt ABED jest trapezem.
ponadto
ΔGFA∼ΔDEA
11 mar 23:53
Pełcio: Dzięki
Adamm, cenna informacja
11 mar 23:53
Pełcio: 1) ojoj, dobre pytanie... akurat kompletnie sobie nie uświadomiłem, że to wzór dla
prostokątnego, ale ładny blef mi wyszedł

myślę dalej
12 mar 00:03
Pełcio: Chyba muszę już teraz dać sobie spokój...
mam tak:
i mam:
ale i tak nie wiem jak policzyć AB
12 mar 00:18
Mila:
Oblicz AF i FE, ustal skalę podobieństwa ΔABF i ΔDEF i dalej pójdzie gładko.
12 mar 00:23
Mila:
Dobranoc
12 mar 00:24
Pełcio: Ano właśnie... Dziękuję i dobranoc
12 mar 00:30
tyokke: |AB| = 12?
12 mar 13:40
Pełcio: Tak
12 mar 14:00
Mila:
tyokke tak.
12 mar 15:06