Pomożecie???
Ania: W trójkącie rozwartokątnym ABC dane są |AB| = 8, |BC| = 6 oraz 𝑠𝑖𝑛∠𝐴𝐵𝐶 =
√5/3. Oblicz stosunek promienia okręgu opisanego na trójkącie ABC do promienia okręgu wpisanego
w ten trójkąt.
11 mar 20:59
Lubięliczyć: Wystarczy policzyć pole trójkąta. Ze wzoru 1/2absina.
Podstawić wynik do dwóch kolejnych wzorów na pole trójkąta które zawierają w Sobie R i r.
P=ABC/4R oraz P=pr−−−> gdzie p równa się połowie obwodu.
Trzecię ramie trójąta znajdziesz z tw. cosinusów.
11 mar 21:06
Tadeusz:
wzór na pole trójkąta znasz ... wzory na zależność r i R od pola też ...
11 mar 21:10