Geometria Analityczna/Planimetria
tyokke: Czworokąt wpisany w okrąg. Dwa jego sąsiednie punkty to A=(30;32) i B=(0;8) prosta y=x+2 jest
jedyną symetrią tego odcinka i zawiera przekątną AC, oblicz współrzędne C i D.
Współrzędną D jestem w stanie policzyć poprzez odległość od prostej y=x+2 która musi być taka
sama jak odległość punktu B od prostej y=x+2, ale punktu C kompletnie nie wiem jak policzyć,
bo nie wiem jak wykorzystać to że czworokąt jest wpisany w okrąg. Pomocy!
11 mar 20:40
Antonni: Chyba trza warunek wpisania czworokata w okrag wykorzystac
11 mar 20:46
Mila:
A skądże masz takie zadanie?
Jakieś pokrętne sformułowanie. Może przepisz dokładnie z książki.
Odcinek ma dwie osie symetrii.
11 mar 21:02
Mila:

A=(30,32) B=(0,8)
1) Prosta
k: y=x+2 przechodzi przez punkt A i jest osią symetrii czworokąta (tak?)
x−y+2=0
2) D leży na prostej AD
3) Odległość Punktu B od prostej k
| | |0−8+2 | | 6√2 | |
d(B,k)= |
| = |
| =3√2 |
| | √2 | | 2 | |
4) prosta BD⊥k:
y=−x+8
5) punkt przecięcia z prostą k
x+2=−x+8
| | 0+xd | | 8+yd | |
P=(3,5) to środek odcinka BD , 3= |
| , 5= |
| |
| | 2 | | 2 | |
D=(6,2)
6) A,B,D należą do okręgu opisanego na danym czworokącie
7) środek okręgu opisanego na czworokącie leży na przecięciu symetralnych boków
Napisz wzory symetralnych AB i AD
| | 4 | |
a) prosta AB: y= |
| x+8 , |
| | 5 | |
symetralna AB: S
AB=(15,20)
| | 5 | |
b) prosta AD: y= |
| (x−6)+2 |
| | 4 | |
Symetralna:
| | 4 | |
y=− |
| x+b , środek AD: SAD=(18,17) |
| | 5 | |
y=−0.8x+31.4
8) Środek okręgu:
| | 5 | |
y=−0.8x+31.4 i y=− |
| x+38.75 |
| | 4 | |
W takim razie Q jest środkiem AC
| | 1 | | xc+30 | | 1 | | yc+32 | |
16 |
| = |
| i 18 |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
C=(2
23,4
23)
==============
11 mar 22:04