Pomożecie?
Karol: 1) oblicz cos4x jeśli sinx − cosx= 1/3
2) wyznacz zbiór wartości funkcji : f (x)= cosx + 2sin (x/2)−1
11 mar 20:21
Karol: pomoże ktoś?
11 mar 20:35
'Leszek: 1)
sin2 x − 2sin x * cos x + cos2 x = 1/9 ⇔ sin 2x = 8/9
Oraz cos 4x = cos2 2x − sin2 2x
cos2 2x = 1 − sin2 2x
Czyli :
cos 4x = 1 − 64/81 = 15/81
11 mar 20:38
'Leszek: SORRY
blad druku cos 4x = 1 − 2*64/81
11 mar 20:40
Eta:
| | 1 | | 8 | |
sinx−cosx= |
| to 2sinx*cosx=sin(2x)= |
| |
| | 3 | | 9 | |
cos(4x)= 1−2sin
2(2x)=.......................
11 mar 20:48
Karol: Dziękuję dalej już dokończę a te drugie zad?
11 mar 20:49
Eta:
2/ 1−cosx=2sin
2(x/2)
to f(x)= −2sin
2(x/2)+2sin(x/2) sin(x/2)=t , t∊<−1,1>
| | −2 | | 1 | |
f(t)= −2t2+2t tw= |
| = |
| |
| | −4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
f(1/2)= − |
| +1= |
| =y max |
| | 2 | | 2 | |
f(−1)= −4 , f(1)= 0 to y
min= −4
11 mar 20:54
Karol: bardzo dziękuję
11 mar 21:12
Eta:
Na zdrowie ... łap
11 mar 21:16