prosze o pomoc w rozpisanu tego przykladu ..dziekuje
Bartek : oblicz ;
log64+2log63 i to w liczniku ,pod kreska mianownik log12 − log6 5
11 mar 20:14
'Leszek: licznik : log6 4 + 2 log6 3 = log 6 4 + log6 9 = log6 36 = 2
mianownik : log 12 − log (6/5) = log ( 12 *5/6) = 1
Ostateczny wynik : 2
11 mar 20:27
Bartek : dziekuje ale coc mi sie nie zgadza jak sprawdzam na kalkulatorku naukowym
11 mar 20:33
Bartek : tak tylko sprawdzalem ale czy tu sa wartosci przyblizone ?.Mnie wychodzi 1,913..i przepraszam
ze z kalkulatora
11 mar 20:39
Bartek :
11 mar 20:39
Antonni: Dokladnie wychodzi z obliczen 2
11 mar 20:41
Bartek : ok.dziekuje wszystkim
11 mar 20:42
'Leszek: Zalezy jaki masz kalkulator ,czy daje Ci wyniki w rozwinieciu dziesietnym ,czy w postaci
liczb wymiernych , ale na maturze i na klasowkach nie mozna uzywac kalkulatorow
naukowych , tylko wszystko trzeba liczy na podstawie wzorow dla logarytmow .
11 mar 20:44
Bartek : nie no oczywiscie ,juz wszystko sie zgadza .. panie Leszku nie jestem zwolennikiem liczenia na
kalkulatorku acz mysle ze czlowiek nie jest wstanie mu dorownac hehe
To tylko moj przyjaciel Casio fx− 991EX chyba fagowy model tej serii
11 mar 20:49
'Leszek: Tak ,mam taki sam kalkulator ,to sa wedlug mnie najlepsze bardzo przydatne na
studiach np. do obliczen statystycznych i nie tylko .Powodzenia w nauce matematyki !
11 mar 20:52
Bartek : Dziekuje .. dobrej nocy
11 mar 20:55