obliczenia
calka: Ale jak do tego dojsc?
11 mar 19:24
Mariusz:
Jedynka trygonometryczna w liczniku
Rozbijasz na dwie całki
W jednej skracasz licznik z mianownikiem drugą liczysz przez części
| | 1 | | sin2(x)+cos2(x) | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | sin2(x) | | sin2(x) | |
| | cos(x) | |
=∫dx+∫cos(x) |
| dx |
| | sin2(x) | |
Tę drugą całkę liczysz przez części
11 mar 19:32
calka: Dziekuje
11 mar 19:35
calka:
ctg(x)=y⇔x=arcctg(y)
A ctg(√x)=y jak bedzie?
√x=arcctg(y)/()2
x=arcctg2(y)
Dobrze?
11 mar 19:41
calka: Przez czesci ∫f'(x)g(x)dx=f(x)g(x)−∫f(x)g'(x)dx. A co tu bedzie f(x) a co g(x)?
11 mar 20:22
11 mar 21:12
calka: Dziekuje.
11 mar 22:05
calka: A to z 19:41 dobrze?
11 mar 22:05
calka: ?
12 mar 19:32