prawdopodobieństwo rzutu kostką
tyokke:
Rzucamy pięć razy kostką sześcienną. Jakie jest prawdopodobieństwo, że dokładnie 3 razy z rzędu
wyrzucimy taką samą liczbę .
Omega jest 65
i z tego co sam wymyśliłem (nie wiem czy dobrze) to ustawienia są możliwe takie.
x− ta sama liczba
y− dowolna liczba
x, x, x, y, y y, x, x, x, y y, y, x, x, x
czyli dla jedynki będzie to 1*1*1*5*5+5*1*1*1*5+5*5*1*1*1 i tak dla sześciu cyfr, czy jest to
dobrze?
11 mar 19:17
Pytający: Nie, przypadki xxxyx, xyxxx też się kwalifikują.
11 mar 19:22
Mila:
|Ω|=6
5
A− dokładnie 3 razy z rzędu wyrzucimy taką samą liczbę oczek?
Mogą być takie sytuacje: (np. liczba powtarzających się oczek to 1)
1) (111XX),(X111X), (XX111) − 3*5
2=75 możliwości
2) (1X111),(111X1) − 2*5=10 możliwości
| | 6*85 | | 85 | | 85 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 65 | | 64 | | 1296 | |
11 mar 20:28