Logarytmy
Ala92: Mam za zadanie obliczyć:
a.) 2log27
b.) 31/2log316
c.)102+log3
d.)5−1+2log54
e.)36log65−1/4
Pomoże ktośś
19 sty 20:05
Ala92: Nie chce każdego przykładu napisanego, chce poznac regule logarytmu w potegach
19 sty 20:07
Polenia: a
logab=b
to malutkie a źle mi wyskoczyło i powinno być jako podstawa log

nie znam tych wszystkich
skrótów !
19 sty 20:12
Polenia: jako przykład pokażę Ci a)
2log27=7
19 sty 20:15
Ala92: a wiesz moze jak zrobic przykład c?
19 sty 20:18
Bogdan:
ile jest 102 ?
19 sty 20:21
Ala92: ale to chyba nie chodzi o to by podnieść 10 do potęgi drugiej tylko podnieść 10 do potęgi
wyniku tego logarytmu
19 sty 20:23
sc: an+m=an*am
19 sty 20:24
Carl: brak rozwiazania
19 sty 20:35
sc:
19 sty 20:36
Bogdan:
Polenia podała już wskazówkę do rozwiązania przykladu c)
102+log3 = 100 * 10log3 = ...
19 sty 20:38
Ala92: ok dzieki juz rozumiem
19 sty 20:43