Procent składany
Pytam: Procent składany
Kapitał początkowy − 400 zł
Stopa procentowa roczna 22%
Okres − 4 lata
Kapitalizacja odsetek co miesiąc
Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć jak to zrobić w ujęciu miesięcznym i rocznym ?
11 mar 16:36
Tadeusz:
a gdzie dają taki procent ?
11 mar 16:39
Pytający:
| | 22% | |
22% rocznie, czyli miesięcznie |
| |
| | 12 | |
Zatem:
| | 22% | | 0,22 | |
po miesiącu będzie 400*(100%+ |
| )=400*(1+ |
| ) |
| | 12 | | 12 | |
w drugim miesiącu kwota początkowa to kwota końcowa pierwszego miesiąca, czyli będzie
| | 0,22 | | 0,22 | | 0,22 | |
[400*(1+ |
| )]*(1+ |
| )=400*(1+ |
| )2 |
| | 12 | | 12 | | 12 | |
itd.
| | 0,22 | |
4 lata = 48 miesięcy, zatem ostateczna kwota to 400*(1+ |
| )48 |
| | 12 | |
11 mar 16:46
5-latek: Taki procent (nawet i wiekszy )oferuje nowa piram ida śmieciowa .
Znowu tez naiwni na szybki zysk do niej dolaczyli
Poten znow bedzie wielki płacz
11 mar 16:53