prawdopodobieństwo
okruszek : Ze wszystkich liczb trzycyfrowych, których cyfry należą do zbioru {1,2,3,4,5}, losujemy jedną
liczbę.
Oblicz prawdopodobieństwo, że cyfry wylosowanej liczby są różne, pod warunkiem, że ta liczba
jest parzysta.
11 mar 15:46
Pytający:
|Ω|=5
3
A − cyfry wylosowanej liczby są różne
B − wylosowana liczba jest parzysta
| | 52*2 | | 2 | |
P(B)= |
| = |
| // wybieramy dowolne cyfry(1..5) na dwie pierwsze pozycje, oraz |
| | 53 | | 5 | |
parzystą (2,4) na trzecią pozycję
A∩B − cyfry wylosowanej liczby są różne i jest to liczba parzysta
| | | | 2*6 | | 12 | |
P(A∩B)= |
| = |
| = |
| // wybieramy jedną z dwóch parzystych cyfr |
| | 53 | | 53 | | 125 | |
na ostatnią pozycję, a następnie dwie różne cyfry z czterech pozostałych (poza już wybraną
parzystą) na dwie pierwsze pozycje
11 mar 16:04
okruszek : a cos jaśniej ?
11 mar 16:22
Jerzy:
Przy Twoich brakach z prawdopodobieństwa , trudno będzie Ci to wyjaśnić.
Tutaj zastosowane są kombinacje i prawdopodobieństwo warunkowe.
11 mar 16:24
Pytający: Dodam:
P(A|B) − prawdopodobieństwo, że cyfry wylosowanej liczby są różne, pod warunkiem, że ta liczba
jest parzysta
Reszty jaśniej nie potrafię.
11 mar 16:24
okruszek : dziękuje
11 mar 16:34