prawdopodobieństwo
króliczek : Z pudełka, w którym jest 5 kul białych i 3 czarne wyciągamy losowo jedną kulę,
zwracamy ją z powrotem do pudełka i dokładamy jeszcze dwie kule w takim samym kolorze co
wylosowana kula.
Następnie po raz drugi losujemy jedną kulę.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że kula wylosowana za drugim razem będzie biała ?
11 mar 15:41
Lubięliczyć: 3/8 x 5/11 + 5/8 x 8/11
11 mar 15:54
króliczek : skad to się wzieło ?
11 mar 16:49
Jerzy:
Narysuj sobie "drzewko" , to zobaczysz.
11 mar 16:50
króliczek: jakie drzewko ?
11 mar 16:55
Jerzy:
Drzewko szczęścia.
11 mar 16:56
Lubięliczyć: Sześcioletnia dziewczynka, przyglądała się zawsze jak Tatuś sadzi drzewka, pewnego dnia na
swoje siódme urodziny, postanowiła posadzić swoje. Zrobiła wszystko tak jak robił to Tatuś,
nie zapomniała nawet o podlaniu drzewka, gdy wróciła Mama i zobaczyła co zrobiła córeczka
wpadła w szał zaczęła krzyczeć powiedziała że drzewo należało do niej i nie powinna go
sadzić... Tata uśmeichnął się Tylko i powiedział córeczce, że to drzewo nigdy nie urośnie,
dlaczego?

Apropo drzewa

A co do zadania. losujesz Białą z prawdopodobienstwem 3/8 jeżeli biała to dokładamy ją i
kolejne dwie więc mamy juz 8 białych a wszystkich kul 11. 5/8 x 8/11. Pozniej czarna 3/8
dokładamy 3 czarne, ale obchodzi nas Tylko biała więc 3/8 x 5/11.
11 mar 17:01
króliczek: i to wszystko policzyc jeszcze ?
11 mar 17:03
Lubięliczyć: No napisałem skąd co się wzieło. 3/8 x 5/11 + 5/8 x 8/11 liczysz i masz wynik.
11 mar 17:04
króliczek: 6/55 wynik ?
11 mar 17:07
Lubięliczyć: Jak Ty to policzyłaś/łeś? o.O
11 mar 17:10
króliczek: 3/8*5/11=1/44
5/8*8/11= 5/11
1/44+5/11= 6/55
11 mar 17:17
Lubięliczyć: Ty jesteś w maturalnej klasie? Wynik to 55/88
11 mar 17:25
króliczek: nie
11 mar 17:25
Ajtek:
Chwila, chwila, dlaczego po dołożeniu dwóch kul, robi się ich 11
11 mar 17:25
Lubięliczyć: Wybacz mój błąd.
11 mar 17:27
króliczek: czyli co jest nie tak ?
11 mar 17:27
Ajtek:
lubięliczyć, to poprawiaj błąd, szybciutko, szybciutko

. Pozdrawiam

.
11 mar 17:28
Lubięliczyć: Wyjmujemy z pudełka i wkładamy wychodzimy na 0, wkładamy jeszcze dwie. 3/8 x 5/10 + 5/8 x 7/10
= 5/8
11 mar 17:30
króliczek: dziekuje wam obu za pomoc
11 mar 17:32