proste
geo ana: Proste 3x−2y=0 i 3x−2y+1=0 są styczne do okręgu o promieniu r. Zakoduj trzy pierwsze cyfry po
przecinku rozwiniecia dziesiętnego liczby r.
k: 3x−2y=0
y=3/2
l: 3x−2y+1=0
y=3/2 x + 1/2
I co dalej?
11 mar 15:36
Jerzy:
Proste są równoległe. Oblicz ich odległość i podziel przez 2.
11 mar 15:42
'Leszek: Prosta k: y = (3/2) x , proste te k i l sa do siebis rownolegle ich odleglosc rowna jest
srednicy okregu , czyli d = 2r .
11 mar 15:42
Jerzy:
A = 3 , B = 2 , C
1 = 0 , C
2 = 1
11 mar 15:44
geo ana: Czy odl. między k i l to 1/2, czyli r=1/4?
11 mar 15:44
Jerzy:
Masz wyżej wzór na odlełość.
11 mar 15:46
geo ana: A ten wzór to nie ten:
d=|b1−b2|/pierw(1−a1) ?
11 mar 15:48
geo ana: a1=a2 −pomylka
11 mar 15:48
Jerzy:
Nie.
11 mar 15:50
geo ana: d=|0−1|/pierw 9+4= 1/5
r=1/10
Ok?
11 mar 15:56
'Leszek: P.Jerzy podal wzor na odleglosc dwoch prostych rownoleglych ,wystarczy podstawic
podane wiekosci dla A ,B, C1 i C2 !
11 mar 16:00
11 mar 16:01
geo ana: d=pier13/13
r=pier13/23
?
11 mar 16:03
11 mar 16:04
geo ana: Dzięki .
11 mar 16:06