prawdopodobieństwo
misiaczek: W klasie 1A jest 10 dziewczynek i 20 chłopców, a w klasie 1B− 18 dziewczynek i 12 chłopców.
Rzucamy symetryczną monetą. Jeżeli wypadnie orzeł, losujemy 3 osoby z klasy 1A, w przeciwnym
razie losujemy 3 osoby z klasy 1B.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowano dokładnie dwóch chłopców
11 mar 15:36
11 mar 16:15
okruszek : cos jasniej ?
11 mar 16:22
11 mar 16:28
okruszek : jakie jest końcowe rozwiązanie ? z wynikiem ?
11 mar 16:44
Jerzy:
Trzeba to po prostu policzyć.
11 mar 16:46
misaczek: ja tez chciałabym wiedziec w jaki sposob
11 mar 16:50
11 mar 16:51
11 mar 16:51
misaczek: i jak to podstawic
11 mar 16:53
Jerzy:
| | 20! | | 18!*19*20 | | 19*20 | |
= |
| = |
| = |
| = 190 |
| | 2!*18! | | 2*18! | | 2 | |
11 mar 16:56
króliczek: i to juz jest koniec ?
11 mar 16:57
Pytający: Chyba taka magia wyjdzie:
| | 19*20*10*2*3 | | 11*12*18*2*3 | |
...= |
| + |
| = |
| | 2*2*28*29*30 | | 2*2*28*29*30 | |
| | 5*19 | | 3*9*11 | | 5*5*19+3*9*11 | | 386 | |
= |
| + |
| = |
| = |
| ≈0,38 |
| | 14*29 | | 5*14*29 | | 5*14*29 | | 1015 | |
11 mar 17:03
króliczek: dlaczego tak ?
11 mar 17:04
Pytający: Bo tak (niezbyt precyzyjne pytanie − analogiczna odpowiedź).
Rozpisz symbole Newtona, poskracaj i się przekonaj sama, czy się nie pomyliłem.
11 mar 17:07
króliczek: dziekuje
11 mar 17:22