Funkcja kwadratowa
Polenia: Hej, hej

Mam wykresik, na którym przedstawiono fragment paraboli. Odczytuję z niego następujące dane:
jedno miejsce zerowe = 20, punkt przecięcia z osią Y A(0,2) a także jedną daną z wierzchołka
W=[9,q].
Muszę podać wzór funkcji, ale nie wiem jak to zrobić. Czy ma ktoś jakiś pomysł ?
19 sty 20:00
Polenia:

Oto rysunek pomocniczy
19 sty 20:07
Mateusz: Mozesz zapisac wzór funkcji w postaci iloczynowej pamiętając o jednym miejscu zerowym jesat na
to szczególny wzór potem korzystając z faktu ze punkt A(x,y) nalezy do wykresu
funkcji wyznaczyc a
19 sty 20:07
Eta:
x
w= 9 i x
1=20
to:
20+x
2= 18 => x
2 = −2
postać iloczynowa f(x)= a( x +2)(x−20) P(0,2)
to −40a= 2 => a = −
120
podaj teraz wzór tej funkcji i to wszystko .
19 sty 20:15
Polenia: wielkie dzięęęki ! zawsze, gdy już wiem jak coś zrobić to wydaje się to taki proste
19 sty 20:20