prawdopodobieństwo
koteczek: Losujemy jedną liczbę ze zbioru {1,2,3} a następnie rzucamy tyle razy symetryczną monetą,
ile wskazywała wylosowana liczba.
Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania co najmniej jednego orła.
11 mar 15:30
Jerzy:
Prawdopodobieństwo całkowite:
P(A) = P(A1) + P(A2) + P(A3)
11 mar 15:33
misiaczek: a jak obliczyc
11 mar 15:36
Lubięliczyć: B1− zdarzenie, że wylosowaleś jedynkę, rzucamy raz monetą. Wylosowanie Orła 1/2,
B2− zdarzenie, że wylosowałeś dwójkę, rzucamy dwa razy monetą itd... Kluczowym w zadaniu jest
słowo CONAJMNIEJ
11 mar 15:39
króliczek : nie rozumiem
11 mar 15:42
króliczek : poprosiłabym o całe rozwiązanie
11 mar 15:42
Mila:
A'− nie otrzymano ani jednego orła
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 7 | | 7 | |
P(A')= |
| *( |
| + |
| + |
| )= |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 4 | | 8 | | 3 | | 8 | | 24 | |
11 mar 15:44
Lubięliczyć: B1−jedynka 1 orzeł.
B2− dwójka 1 lub 2 orły.
B3− trójka 1 lub 2 lub 3 orły. Spójnik lub to suma, kurcze czego nie rozumieć.
Spróbuj chociaż narysować drzewo

I pozniej suma tych trzech Tych zdarzeń tak jak napisał Jerzy da Ci odpowiedz, której szukasz.
11 mar 15:47
Lubięliczyć: Ew zdarzenie przeciwne... Mila znów pozamiatała
11 mar 15:48
okruszek : tylko że te zadania nie są dla mnie i ja tego nie rozumiem jak zrobic bo jeszcze tego nie
miałam
11 mar 15:50
Lubięliczyć: W takim razie, przepraszam
11 mar 15:56
okruszek : a mogłabym prosic o całe rozwiązanie tego zadanka ?
11 mar 16:01
Jerzy:
Masz 15:44
11 mar 16:02
okruszek : dziękuje
11 mar 16:43
zombi: Jeśli się nie wie, że wrzucono już rozwiązanie zadania i prosi o ponowne wrzucenie "gotowca",
to zakrawa o patologię.
Myślenie nie boli, jest trochę bardziej męczące, ale warto spróbować
11 mar 17:02
Mila:
Jeśli zadania nie są dla Ciebie, to przepisz podane rozwiązanie i potrzebująca osoba zrozumie.
11 mar 17:30