Planimetria rownoleglobok
StrasznyNieogar: Witam, ktoś znajdzie u mnie błąd?
Dłuższa przekątna rownolegloboku o kącie ostrym 60 ma dlugosc 3
√7. Różnica długości jego
boków wynosi 3. Oblicz pole tego rownolegloboku i długość krótszej prostej.
Boki:
a
a − 3
z twierdzenia cosinusów
| | 1 | |
(3√7) = a2 + (a − 3)2 − 2*a (a − 3) |
| |
| | 2 | |
63 = a
2 − 3a + 9
a = 9 i tu jest błąd bo boki mają długość 3 i 6
11 mar 15:14
Pytający: Dłuższa przekątna to ta naprzeciwko kąta rozwartego, zatem musisz użyć cos120o.
11 mar 15:19
Jerzy:
Źle zasosowane tw. cosinusów ( nie dla tego kąta )
11 mar 15:21
Jerzy:
Zastosuj, ale dla kąta rozwartego.
11 mar 15:22
StrasznyNieogar: Rozumiem

Dzięki
11 mar 15:29